lauantai 4. lokakuuta 2014

Ministeri Räty aseistariisuvan rehellisenä eläkkeistä

Helsingin Sanomissa julkaistiin ministeri Laura Rädyn haastattelu eläkeuudistuksesta. Eläkeuudistuksen sisällöstä on muualla kirjoitettu ansiokkaasti. Asiattoman kirjoittajat ovat vaatimattomia ihmisiä, joiden tarkoitusperät ovat vaatimattomia. En siis edes yritä arvioida eläkeuudistuksen sisältöä ja vaikutuksia. Haluan sen sijaan kiinnittää lukijan huomion HS:n artikkelin pohjana olevan ministeri Rädyn haastattelun yhteen kohtaan. Tässä kohdassa Räty nimittäin osoittaa haastattelussaan politiikassa harvinaista rehellisyyttä.

Artikkelissa todetaan: "Edellisestä eläkeuudistuksesta 2005 on kulunut vasta vajaat kymmenen vuotta, mutta Räty uskoo tuoreen uudistuksen kestävän pitempään, jopa 20 vuotta." Ministerin optimistinen arvio on siis, että eläkkeet pannaan seuraavan kerran uusiksi vasta 20 vuoden päästä. Me Asiattoman kirjoittajat eläköidymme keskimäärin noin 30 vuoden kuluttua, joten voimme siis varautua siihen, että ainakin yksi eläkeuudistus tehdään ennen kuin jäämme eläkkeelle. Meitä nuoremmat työuraansa nyt aloittelevat voivat odottaa ainakin kahta uudistusta ennen omaa eläkeikäänsä, joka on yli 40 vuoden päässä. Ja tämä siis ellei ministerin arvio ole väärä ja eläkeuudistusten tahti esimerkiksi kerran kymmenessä vuodessa kuten viime aikoina. 

Nuoren työntekijän eläke on karkeasti ottaen paperilappu, jossa lukee jotakin sellaista kuin: Tällä kupongilla saat 40 vuoden päästä rahaa tämän ja tämän verran, tercuin Alex ja Laura. Se on siis pitkän aikavälin lupaus. Alex ja Laura lupaavat sinulle, nuori työntekijä, rahaa kaukana tulevaisuudessa. Itse asiassa niin kaukana tulevaisuudessa, ettei kukaan silloin edes muista Alexia ja Lauraa (monilla voi olla vaikeuksia muistaa heitä jo nyt). Rahat eivät myöskään ole Alexin ja Lauran, vaan valtion (riittävällä tarkkuudella). Tulevat Alexit ja Laurat voivat siis milloin tahansa muuttaa ehtoja tai olla maksamatta ja kutsua sitä eläkeuudistukseksi. 

Lauran ja Alexin lupauksiin 40 vuoden päässä odottavasta rahakasasta on siis suhtauduttava aika varovaisesti. Eläkelupauksen tietty sanokaamme kepeys on asia, jota poliitikot eivät yleensä mielellään korosta. Tätä taustaa vasten ministeri Rädyn rehellisyys HS:n haastattelussa onkin virkistävää: hänhän toteaa suoraan, ettei lupauksia edes ole tarkoitettu pidettäviksi. 

Jos olet alle 50-vuotias, sinun ei siis kannata lähteä pelailemaan eläkelaskureilla tai ylipäänsä ajatella, että nyt päätetyillä järjestelyillä olisi mitään tekemistä sen eläkkeen kanssa, jota aikanasi saat. Edes eläkkeistä vastaava ministeri ei usko tähän, ja sanoo sen vieläpä aivan suoraan.   

1 kommentti:

  1. Itse asiassa siinä lapussa pitäisi lukea:
    "Koska maksat 75 % tällä hetkellä olevien (meitä äänestävien) ihmisten eläkkeistä, saatat saada tulevaisuudessa 100 % eläkkeestäsi tulevan, koko ajan pienenevän, työsukupolven maksavana".
    A & L

    VastaaPoista