perjantai 31. lokakuuta 2014

Lukukausimaksut ja ilmaiset lounaat

Hallitus suunnittelee lukukausimaksujen perimistä ulkomaalaisilta korkeakouluopiskelijoilta. Helsingin Sanomat raportoi 30.10. laajasti maksuihin kohdistuvaa kritiikkiä. Mitä lukukausimaksuista pitäisi ajatella?

Pohditaan asiaa Asiattoman lukijoille tuttuun tapaan yksinkertaisen tarinan avulla. Kaukana, kaukana Asiatonlandia-nimisessä maassa on kehitetty mielenkiintoinen järjestely matkailun edistämiseksi. Asiatonlandian pääkaupungissa turistit saavat kaikissa ravintoloissa ruoat ja juomat ilmaiseksi. Julkinen sektori korvaa ravintoloitsijoille ulkomaalaisten tekemät laskut verovaroista.

Radikaali asiatonlandialainen poliitikko on kuitenkin tehnyt pöyristyttävän ehdotuksen: aletaan periä ulkomaalaisilta osa näiden popsimien aterioiden hinnasta. Ehdotus kohtaa suoranaisen vastalausemyrskyn.

Asiatonlandian Vihreiden edustaja tyrmää ehdotuksen "populistisena ja idioottimaisena". Mikään tutkimus ei hänen mukaansa puolla maksujen perimistä aterioista. Päinvastoin, ravintola-aterioista perittävät laskut vähentävät asiakkaiden hakeutumista ravintoloihin ja lisäävät byrokratiaa.

Ilmaiseksisyöjien etujärjestön edustaja puolestaan valittaa, että maksujen periminen ravintolassa syömisestä olisi epäreilua vähemmän tunnetuille ja pahaa ruokaa tarjoaville ravintoloille. Näihin nimittäin hakeutuisi vähemmän asiakkaita. Esitys uhkaisi Ilmaiseksisyöjien järjestön mielestä myös Suomen kilpailukykyä, koska juuri syöpöttelyn ja juopottelun maksuttomuus on vetovoima kansainvälisten mässäilijöiden houkuttelussa.

Asiatonlandiassa muuten myös paikalliset asukkaat syövät ilmaiseksi ravintolassa. Mutta se on jo toinen tarina.

16 kommenttia:

  1. Olisikin tosiaan perin kummallista jos esimerkiksi hotellit tarjoaisivat ilmaisia aamiaisia. Ihme populismia olisi sellainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain syystä hotellit ovat ainakin tähän asti tarjonneet ilmaisen oven hotellihuoneeseen ja monissa hotellihuoneissa on ollut ilmainen suihkukin. Ihmejuttu, että tätä populismia ei saada millään kuriin.

      Poista
    2. Anonyymi ehtikin jo vastata. Michael, hotelliaamiaiset eivät ole ilmaisia, lukuunottamatta ns. juoksuaamiaisia. Aamiaisen voi maksaa joko erikseen hotellin ravintolassa tai sitten osana yöpymisen hintaa.

      Poista
    3. Huoh. Olen tainnut raskaasti erehtyä tämän blogin tason suhteen. Pahoittelen virhettäni.

      Poista
    4. Ilmeisesti yllätys ei ollut myönteinen? Olen pahoillani pettymyksestäsi. Jos voit vähän tarkentaa mielipahan lähdettä niin katsotaan, josko pystyisimme jatkamaan keskustelua.

      Poista
    5. Luulen Michaelin turhautumisen johtuvan siitä että Tarkastaja taisi missata hänen viestiinsä sisältyvän sarkasmin.

      Poista
    6. Ehkä oletkin jo huomannut, että huumorintaju ei ole niitä vahvimpia puolia täällä Asiattomassa.

      Poista
  2. On päivänselvää, että kommentoijat, jotka ovat sivistyneitä ihmisiä, eivät suhtaudu lukukausimaksuihin ideologisesti, vaan haluavat että ne ovat optimaalisella tasolla. Koska maksujen vastustajat näyttävät vastustavan mitä tahansa positiivista maksua, lienee oikea päätelmä, että heidän mielestään optimaalinen maksu on negatiivinen; olisihan se nimittäin vallan tavaton sattuma, että optimaalinen maksu olisi juuri nolla. Siis ulkomaalaisille pitäisi maksaa siitä, että he suostuvat tulemaan tänne yliopistoihin. Kenties saamme joskus tietää, kuinka paljon ulkomaalaisille pitäisi maksaa.

    VastaaPoista
  3. Kun kerta ollaan sitä mieltä, että ulkomaalaisten pitää saada tulla tänne ilmaiseksi, niin varmaankin ajatus on, että ulkomaalaisista on jotain suurta iloa meille. Jos näin, niin sitten lienee selvää, että pelkästään ulkomaalaisuus ei sitä iloa tuota, vaan jotkut ulkomaalaiset ovat tässä suhteessa parempia kuin toiset. Eikö voitaisi laittaa ulkomaalaiset järjestykseen heidän tuottamansa hyödyn perusteella. Näin nigerialaiset maksaisivat opiskelustaan eri hinnan kuin kamerunilaiset. Ylioppilas Biaudetilla saattaisi olla aikaa hinnoittelun tekoon.

    VastaaPoista
  4. Eikö Asiatonlandian esimerkin ja tosielämän olennainen ero tässä tapauksessa ole siinä, että turistien syöttäminen on kustannus kun taas ulkomaalaisten opiskelijoiden kouluttaminen on investointi, jonka toivotaan tuottavan hyödykkeitä tai palveluita tuottava agentti? Tässä kohtaa pitäisi siis suorittaa kustannushyötyanalyysi, jos halutaan tietää onko lukukausimaksujen optimaalinen taso lähellä nollaa, positiivinen, vai jopa negatiivinen.

    -Kikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei. Myös syöttäminen on investointi, jonka toivotaan tuottavan hyödykkeitä kuluttava (ja siten veroja maksava) agentti.

      Poista
    2. Parahin Kikka
      Kustannus-hyötyanalyysi on juuri oikea idea. Kukaan ei ole nähtävästi edes yrittänyt. Lisää tästä aiheesta uudessa uljaassa ja vakavamielisessä kirjoituksessamme http://asiatonlehdistokatsaus.blogspot.fi/2014/11/lukukausimaksut-hampaat-irvessa-ja.html

      Poista
    3. Anonyymi: Kuluttaminen ei kaiketi tuota mitään yhteiskunnallista hyvää, jos se tehdään muiden rahoilla. Tämä johtuu tietysti siitä, että kaikki hänen ostovoimansa on siirretty joltain toiselta (veronmaksajilta, rikkailta vahemmilta), jolloin hänen kokemansa hyöty on jonkun toisen kokema haitta.

      -Kikka

      Poista
    4. Mutta arvonlisäveron maksaminen tuottaa (ainakin valtion näkökulmasta), ja turistien houkuttelemisella maahan tavoitellaan juuri sitä.

      Poista
  5. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Vatt: Esiselvitys ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden taloudellisista vaikutuksista. Vatt valmisteluraportti 21/2014.

    Suosittelen lukemaan, niin ymmärtää miksi maksut ovat vähintään kyseenalaisia.

    VastaaPoista
  6. VATT:in raportti on kuten nimikin sanoo, esiselvitys. Jos pikaisella lukemisella ymmärrän oikein, siinä otetaan kirjallisuuskatsauksen perusteella varovainen kanta, että ulkomaalaisten opiskelua tukeva politiikka on järkevää. Mutta ulkomaalaisten opiskelijoiden tukeminen ei tarkoita kaikille maksutonta koulutusta. Järjestelmät, joissa peritään erisuuruisia maksuja opiskelijan lahjakkuuden, sosioekonomisen aseman, maahan jäämisen, valitun korkeakoulun ja opintoalan suhteen, ovat myös ulkomaalaisten opintoja tukevia.
    Aiheesta tulee luultavasti lähiaikoina uusi pidempi kirjoitus.

    VastaaPoista